"Ось джерело, облаштуй його, криницю зроби - і воно вдарить на повну силу.

Зроби витоку і купальню восьмигранну, щоб праворуч люди входили, а ліворуч виходили. Ми будемо прибувати сюди до купальні, як люди купатимуться."

Свята Трійця

12 липня - славних і всехвальних первоверховних Апостолів Петра і Павла

12 липня  - славних і всехвальних первоверховних Апостолів Петра і Павла

Святих апостолів Петра і Павла Православна Церква називає Первоверховними. Цим почесним найменуванням вони відзначені, бо особливо потрудилися в поширенні Христового вчення серед язичницьких народів і показали найвищі зразки відданості і любові до Божественного Учителя і Його справи на землі.

Постійно підтримувані благодаттю Святого Духа, вони навертали до Христа тисячі людей, змушували мовчати вуста мудреців тодішнього світу, хвилювали й підкоряли своєю проповіддю людські серця. Згадаємо, скільки бід і скорбот зазнали вони. “Я думаю, - пише святий апостол Павло до Коринфян, - що нам… Бог судив бути ніби засудженими на смерть, бо ми були позорищем світові, терпимо голод і спрагу, і наготу, і побої, і поневіряємося, ганьблять нас, ми благаємо: ми як сміття для світу, як порох, що усі топчуть донині” (1Кор. 4, 9-13).

Святий апостол Петро виявив свою любов і відданість Господеві ще в дні земного життя Спасителя. До покликання свого на труди апостольські, він носив ім’я Симон і жив у галілейському місті Віфсаїді. Господь же назвав нового учня Кифою, що означає арамейською мовою “камінь”, “скеля”. У грецькій мові цьому слову відповідає “петрос” або “петра”. Відтоді новонавернений апостол зробився палким послідовником Христовим, Його учнем і постійним супутником.

Читати далі...

П'ята неділя Великого посту - пам’ять преподобної Марії Єгипетської

П'ята неділя Великого посту - пам’ять преподобної Марії Єгипетської

Житіє преподобної матері нашої Марії Єгипетської, що його записав святійший Софроній, патріарх Єрусалимський

“Зберігати царську таємницю – добре, а відкривати і проповідувати діла Божі - славно” (Тов. 12, 7), - так сказав Архангел Рафаїл Товиту, коли звершилося чудесне зцілення його сліпоти. Справді, не зберігати царські таємниці страшно і згубно, а замовчувати преславні діла Божі – велика втрата для душі.

І я, - говорить святий Софроній, який написав житіє преподобної Марії Єгипетської, - боюся мовчанням утаїти Божественні діла і, згадуючи, що рабу, який закопав у землю даний від Бога талант, загрожує нещастя (Мф. 25, 18, 25), не можу не розповісти святу повість, що дійшла до мене. І нехай ніхто не подумає, - продовжує святий Софроній, - що я наважився писати неправду; коли у когось з’явиться сумнів у цій чудовій події, нехай знає: не подобає мені говорити неправду на святе. Якщо ж знайдуться такі люди, які, прочитавши це писання і будучи вражені славною подією, не повірять, то нехай буде до них милостивим Господь, тому що вони, розмірковуючи про неміч людської істоти, вважають неможливими ті чудесні діла, які звершуються зі святими людьми. Однак треба вже починати розповідь про славну подію, що відбулася в нашому роді.

В одному з Палестинських монастирів жив старець, який з ранньої юності мужньо трудився в чернечому подвигу, прикрашений побожним життям і розумним словом. Ім’я старця – Зосима. Зосима пройшов усі ступені посницьких подвигів і дотримувався всіх правил, заповіданих найвеличнішими ченцями. Виконуючи все це, він ніколи не переставав повчатися Божественними Словами: і лягаючи, і встаючи, і за роботою, і споживаючи їжу, він не замовкаючи постійно виконував одну справу – співав Божественні піснеспіви і шукав повчання в Божественних книгах. Ще в дитинстві його віддали в монастир, де він мужньо трудився в пості до 53 років. Але потім його стала хвилювати думка, що він досяг повної досконалості і більше не потребує ніяких повчань.

Читати далі...

25 січня - пам'ять святої мучениці Тетяни

Свята мучениця Тетяна

Прикладом непохитності у любові до Бога, твердості у вірі Христовій є для нас життя і подвиг святої мучениці Тетяни. Скільки довелось святій діві перетерпіти страждань і катувань, але вона не зреклась Спасителя.

Перші віки християнства – це період гонінь і страждань, коли за сповідування своєї віри християни платили не просто життєвим благополуччям, але і самим життям. І саме в цей період, в III столітті жила свята мучениця Тетяна. Вона походила зі знатної Римської родини, її батько був таємним християнином і виховував доньку у християнській вірі, на засадах християнської моралі, віддану Богу і Церкві.

Читати далі...

12 лютого - Собор Вселенських учителів і святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Золотоустого

12 лютого - Собор вселенських учителів і святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Золотоустого

У богослужіннях святі вселенські учителі і святителі Василій Великий, Григорій Богослов та Іоанн Золотоустий називаються рівноапостольними, cтовпами Церкви та вчителями вселенної. Ще за життя здобули вони славу своєю святістю, спасенними проповідями й релігійними творами.

Попри те, що кожен із них у календарі має свій, окремий день пам’яті, 12 лютого святкуємо день їх спільної пам'яті - Собор Вселенських учителів і святителів.

Поштовхом до встановлення цього празника були великі суперечки, що велися в Царгороді за сімсот років після смерті святителів - за правління Олексія I Комніна. Суперечки полягали в тому, хто ж з них зробив більший внесок, а отже має вважатися головним серед святителів.

Читати далі...

10 листопада - пам'ять великомучениці Параскеви-П'ятниці

Свята Параскева-П'ятниця

У той час, коли нечестивий цар Діоклетіан підняв гоніння на християн(III століття), у місті Іконії проживала одна благородна і гарна дівчина на ім’я Параскева. Батьки її – християни – виховавши і навчивши свою дочку збереження святої віри і заповідей Господніх, відійшли до Господа. Вони залишили блаженну спадкоємицею великого майна.

Досягнувши повноліття, Параскева почала наслідувати віру й діла своїх батьків. Вона почала витрачати своє майно не на прикрашення своєї юної краси і молодості і не на розкішне життя, а на зодягання нагих, прожиток голодних, пригощання подорожніх.

Читати далі...

27 січня - день пам'яті рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії

Свята рівноапостольна Ніна

Кожен християнський храм – це історія: його виникнення, побудова, постаті, до нього причетні, та навіть часто й зруйнування і відновлення. У древній столиці Грузії – Мцхеті – існує православний храм, який грузини назвали “Живоносний стовп” – Светіцховелі. Назва вже сама розповідає частину історії його появи: за переданням, при будівництві храму надзвичайним чином була поставлена колона зі стовбура кипариса – за молитвами святої діви Ніни, просвітительки Іверії (тобто Грузії). Хто ж вона така і чому Промислом Божим її життя увіковічнилося в історії Церкви Христової?

Читати далі...