"Ось джерело, облаштуй його, криницю зроби - і воно вдарить на повну силу.

Зроби витоку і купальню восьмигранну, щоб праворуч люди входили, а ліворуч виходили. Ми будемо прибувати сюди до купальні, як люди купатимуться."

Свята Трійця

СВІТЛЕ ХРИСТОВЕ ВОСКРЕСІННЯ

Світле Христове Воскресіння

Світле Христове Воскресіння – найбільше і найвеличніше з усіх свят. Це свято над святами, торжество над торжествами.

Це свято перемоги життя над смертю, добра над злом, любові над ненавистю.

Вся земля радіє нині Воскресінню Христовому. Ісус Христос, наш Спаситель, не залишився мертвим у гробі. Він воскрес, а це означає, що ми спасенні від гріха і смерті. Людина вже непідвладна смерті. І хоча “смерть панує над родом людським, але не вічно”, ми завжди будемо жити, бо Той, Хто воскрес з мертвих, “смертю смерть подолав”.

На Воскресінні Христовім утверджується сенс існування світу і його історії. Воскресіння Христове розкриває сенс життя кожної людини. Воскресіння Христове дає нам надію на наше власне воскресіння.

У вічне блаженне життя, в Царство Небесне без Господа Ісуса Христа, без Його пришестя і втілення, розп’яття, смерть і Воскресіння ніхто із людей не міг ввійти. Якби Він не зійшов на землю, не втілився, не виконав Спасительний подвиг, ніколи б ми не визволились від пекла і вічних страждень. Чому ми радіємо нині? Бо Господь відкрив нам Двері Раю в Царство Небесне. Без Нього не може бути спасіння людини.

Для християнина вічність починається на землі і продовжується на небі. Вона відкривається нам тоді, коли ми відчиняємо двері нашого серця Ісусу Христу як нашому Господу і Спасителю, коли входимо з Ним в особисте спілкування в молитві, у читанні Священного Писання, коли найтіснішим чином з`єднуємося з Ним у таїнстві святої Євхаристії, коли служимо з християнською любов`ю нашим ближнім, нашому народу.

Воскресіння Христове – це основа нашої віри. Своїм Воскресінням Ісус Христос показав істинність Свого Божества, вічність Свого вчення, спасенність Свого розп’яття і смерті, велич і силу благодатних дарів Святого Духу, які подаються в заснованій Ним Церкві.

Воскресіння Христове нагадує нам, що правда Божа завжди перемагає. Пророк Давид закликає нас не покладати надію на князів і на синів людських, бо в них нема спасіння.

“Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав”, – такими словами Церква висловлює нашу віру у Воскресіння. І хоч після Воскресіння Ісуса Христа люди продовжують вмирати, однак з Воскресінням Христовим смерть втратила свою нездоланну силу.

У земному житті є багато радостей, але радість життя з Богом у душі – це найвища і вічна радість. Вона починається тут і в неї немає кінця. Про неї говорив Спаситель перед Своїми стражданнями: “Я знову побачу вас, і зрадіє серце ваше, і радості вашої ніхто не відбере від вас” (Ін.16, 22). Радість знати Бога, вірувати в Нього і носити Його у своєму серці дає сили людському духу перемагати всі випробування, хвороби і страждання. Вона надихає віруючу людину на подвиги в ім`я любові до Бога і до ближнього.

Радість Воскресіння Христового – найсвітліша в житті християнина. Вона – джерело всіх інших радостей, якими живе православне віруюче серце.

Тому радіймо нині, святкуймо нині, бо Христос Воскрес!