"Ось джерело, облаштуй його, криницю зроби - і воно вдарить на повну силу.

Зроби витоку і купальню восьмигранну, щоб праворуч люди входили, а ліворуч виходили. Ми будемо прибувати сюди до купальні, як люди купатимуться."

Свята Трійця

26 червня - Ікони Божої Матері "Пом'якшення злих сердець"

Ікона Божої Матері "Семистрільна"

У неділю Всіх святих Православна Церква вшановує пам'ять ікони Пресвятої Богородиці "Пом'якшення злих сердець".

Ікона Божої Матері "Пом'якшення злих сердець" - одна з небагатьох, де Богородиця зображена сама, без Ісуса чи святих. Її називають ще "Симеонове пророцтво". Як оповідає святий євангелист Лука, праведному старцю Симеону "... було передбачене Духом Святим, що він не побачить смерті, доки не побачить Христа Господнього" (Лк. 2. 26).

І сталось так - під впливом Духа Божого, побачив він у Христі, принесеного Дівою Марією в Єрусалимський храм на 40-й день після народження, не просто дитину, а очікуваного всім ізраїльським народом Месію, Визволителя. Вбачаючи також прозорливими очима, що перед ним має бути безмужня Мати, старець звернувся до Богоматері й сказав: "От лежить Цей на падіння й на знесення багатьох в Ізраїлі. І буде Він предметом сперечань: одні будуть говорити, що Він благий, інші, навпаки, що Він обманює народ. І зроблять Його, по слову пророка Ієремії, як мішень, у яку стріляють, повісивши Його на дереві хресному і, як стрілами, простромивши Його цвяхами й списом. У той час і Тобі Самій, безмужня Матір, пройде крізь душу зброя скорботи й хвороби сердечної, коли побачиш Ти Сина Твого прибитого на хресті і коли Його будеш проводжати зі світу з великою скорботою й риданнями".

Зазвичай на іконі зображується Божа Матір, серце Якої пронизують сім мечів - по три праворуч і ліворуч і один знизу. Число "сім" в Священному Писанні означає "повноту" чого-небудь, в даному випадку – повноту всього того горя, "печалі і хвороби серця", які перенесла Пресвята Діва в Її земному житті.

Схоже зображення має ікона Божої Матері "Семистрільна" . Різниця тільки в тому, що мечі, які пронизали серце Богоматері, розташовані на ній трохи інакше – три з одного і чотири з іншого боку.

Перед образом Пресвятої Богородиці "Семистрільна" і "Пом'якшення злих сердець" моляться при ворожнечі або переслідуваннях, за примирення ворогуючих, а також в озлобленні серця - про дарування терпіння. Якщо у вас є вороги, якщо хтось заподіяв вам зло, образив несправедливо – не поспішайте їх проклинати, бажати їм щось недобре, лаяти. Вчиніть навпаки - помоліться за них, про те, щоб вони пом’якшилися, перестали шкодити.

Святкування іконі "Пом'якшення злих сердець" припадає на Неділю Всіх святих.

Молитва перед іконою Пресвятої Богородиці "Пом'якшення злих сердець"

О, багатостраждальна Мати Божа, вища за всіх дочок землі, за Своєю чистотою і за безліччю страждань, що перетерпіла Ти на землі, прийми багатоболісні зітхання наші і збережи нас під покровом милості Твоєї. Іншого бо пристановища і теплого заступництва крім Тебе ми не маємо, але як Та, що має сміливість перед Тобою Народженим, допоможи і спаси нас молитвами Твоїми, щоб ми безперешкодно досягли Царства Небесного, де зі всіма святими будемо оспівувати в Тройці єдиного Бога нині, і повсякчас, і навіки-віків. Амінь.